AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ

Sprzątamy świat - przede wszystkim dla siebie!

Warmia i Mazury to wakacyjny cel dla ogromnej rzeszy turystów. Niestety nie wszyscy szanują to jedno z najwartościowszych przyrodniczo miejsc w Europie. I teraz trzeba po nich posprzątać.

Sprzątamy świat już 24 lata. Mimo to cały czas możemy trafić na miejsca piękne – gdyby nie odpady. Dlatego dizieci i młodzież z Zespołu Szkół i liceum w Rozogach, wyposażona w rękawice i worki, wyruszyła pod opieką nauczycieli na sprzątanie swojej miejscowości i najbliższych okolic. Zdarzało się, że śmieci znajdowane w przydrożnych rowach wprawiały w zdumienie, jednak – co podkreślali uczestnicy akcji – z roku na rok odpadów w Rozogach jest coraz mniej, bo mieszkańcy dbają o swoją miejscowość.

„Owszem zawsze się zdarzają sytuacje, że ktoś wyrzuci ten papierek, dlatego podejmujemy te akcje i zbieramy te śmieci. Ale na pewno tworzymy pewien taki nawyk utrzymywania swojego otoczenia w czystości i nie zaśmiecania” - podkreśla wójt gminy Rozogi Zbigniew Kudrzycki.

Od lat akcję sprzątania na Mazurach koordynuje Fundacja Ochrony Wielkich Jezior Mazurskich. W tym roku w akcji bierze udział kilkuset  wolontariuszy z ok. 20 gmin, wyposażonych przez Fundację w worki i rękawice.