Mazurskie zwierzaki na start!

Coś dla miłośników ekologii i aktywnego spędzania wolnego czasu – czyli II Potrójna Pętla Mazurska w Lesie Miejskim w Giżycku.

Popularne leśne zwierzęta – wiewiórki, zające i wilki – patronowały biegom na trzech dystansach w Gajewie koło Giżycka. Organizatorowi – Fundacji Ochrony Wielkich Jezior Mazurskich – zależało przede wszystkim na promocji aktywnego wypoczynku. „Patroni biegów bardzo kojarzą się z naszym lasem, bo te zwierzęta można w naszym lesie spotkać” - podkreśla Jolanta Piotrowska, prezes Fundacji.

Biegacze mieli do wyboru trasy o długości 5, 10 i 15 km. Gdy je pokonywali, ich rodziny mogły aktywnie spędzić czas na pikniku ekologicznym. Była gra w boule, można było też potańczyć i zjeść coś dobrego. Zawodnicy – już po datarciu na metę – narzekali trochę na błoto, ale podkreślali urodę terenu, przez który przebiegały trasy biegowe. Las miejski to miejsce stworzone do organizowania takich imprez. „To las, który rzeczywiście jest takim ciekawym lasem, ponieważ ma oczka wodne, ma trasy, którymi można sobie pobiegać i to są trasy dostosowane dla każdego. Można zrobić i pętlę 5 km, ale również 3 kilometrową” - mówi Marek Jasudowicz, wójt gminy Giżycko.

Dlatego Potrójna Pętla Mazurska wśród biegaczy cieszy się coraz większą popularnością. W tegorocznej edycji wzięli udział zawodnicy nie tylko z Warmii i Mazur, ale również z Gdyni i Szczecina.