AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA ARCHIWUM PAŃSTWOWE W OLSZTYNIE BANK ŻYWNOŚCI W OLSZTYNIE BEZPŁATNE SZKOŁY COSINUS CZTERY PORY ROKU FEDERACJA ORGANIZACJI SOCJALNYCH WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO FORUM DIALOGU PUBLICZNEGO FUNDACJA OCHRONY WIELKICH JEZIOR MAZURSKICH GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ BWA W OLSZTYNIE GMINA DĄBRÓWNO GMINA DYWITY GMINA GIETRZWAŁD GMINA JEDWABNO GMINA JEZIORANY GMINA JONKOWO GMINA KURZĘTNIK GMINA MIŁOMŁYN GMINA OLSZTYNEK GMINA PURDA GMINA ŚWIĄTKI GMINNY OŚRODEK KULTURY W PURDZIE INSTYTUT ROZRODU ZWIERZĄT I BADAŃ ŻYWNOŚCI PAN W OLSZTYNIE LASTLEVEL LGD BRAMA MAZURSKIEJ KRAINY LIDZBARK WARMIŃSKI MIASTO OSTRÓDA MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W OLSZTYNIE MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W JEZIORANACH MIEJSKI OŚRODEK KULTURY W OLSZTYNIE MIEJSKI SZPITAL ZESPOLONY IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W OLSZTYNIE MIEJSKI ZESPÓŁ PROFILAKTYKI I TERAPII UZALEŻNIEŃ W OLSZTYNIE MIŁAKOWO MUZEUM BUDOWNICTWA LUDOWEGO - PARK ETNOGRAFICZNY W OLSZTYNKU MUZEUM WARMII I MAZUR OLSZTYN OŚRODEK SPORTU I REKREACJI W OLSZTYNIE POLSKA KRAJOWA SIEĆ MIAST CITTASLOW PORT LOTNICZY OLSZTYN-MAZURY W SZYMANACH POWIAT OLSZTYŃSKI PRODUKT WARMIA MAZURY PRZEDSIĘBIORSTWO WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI W OLSZTYNIE RADIO PLUS OLSZTYN 88, 1 FM SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W OLSZTYNIE SIŁA MNIEJSZOŚCI SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA POJEZIERZE STOWARZYSZENIE CIVITAS CHRISTIANA STOWARZYSZENIE WYJĄTKOWE SERCE SZKOŁA POLICEALNA IM. PROF. ZBIGNIEWA RELIGI W OLSZTYNIE TELEWIZJA KOPERNIK URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO W OLSZTYNIE UTALENTOWANY OLSZTYN WARMIŃSKO - MAZURSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA OCHOTNICZYCH HUFCÓW PRACY W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA LEKARSKA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA ROLNICZA WARMIŃSKO-MAZURSKA IZBA RZEMIOSŁA I PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO Z SIEDZIBĄ W OLSZTYNIE WARMIŃSKO-MAZURSKI URZĄD WOJEWÓDZKI W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W OLSZTYNIE WOJEWÓDZKI OŚRODEK RUCHU DROGOWEGO W OLSZTYNIE WSPÓLNOTA KULTUROWA BORUSSIA WYŻSZA SZKOŁA INFORMATYKI I EKONOMII TWP W OLSZTYNIE ZACHODNIOMAZURSKA LOKALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNEJ

Powstrzymać smog w Zielonych Płucach Polski

Zadbajmy o czyste powietrze na Warmii i Mazurach! Pomogą w tym np. pożyczki z programu EWA plus

Zanieczyszczenia powietrza docierają do nas z innych części kraju, ale i sami nie jesteśmy bez winy. Palimy w starych piecach, a poza węglem spalamy też plastik i inne odpady. Nie możemy dopuścić do tego, by stracić walor najbardziej ekologicznego regionu w Polsce. „Żeby tu z czystym sumieniem zaprosić gości, zaprosić turystów, musimy zadbać o to czyste powietrze, bo zimą jeśli wyjdziemy na osiedlach, w małych miejscowościach, tam gdzie jest dużo domów jednorodzinnych, gdzie są ciągle jeszcze piece węglowe, w których pali się często niestety byle czym, na przykład butelkami plastikowymi, to wcale nie poczujemy się tak dobrze” - zwraca uwagę Jolanta Piotrowska, prezes Fundacji Ochrony Wielkich Jezior Mazurskich.

W Polsce są samorządy, które już wdrażają programy dofinansowania wymiany starych pieców na ekologiczne. Jednym z nich jest Grodzisk Mazowiecki. „Podjęliśmy uchwałę rady, że w stosunku do mieszkańców, którzy podejmą decyzję o wymianie pieca węglowego na piec gazowy, czy na gaz płynny, czy gaz ziemny, będzie dopłata w wysokości sześciu tysięcy złotych. I to zadziałało. Mamy już 80 decyzji o wymianie” - informuje burmistrz Grodziska Grzegorz Benedykciński. Takie pomysły pojawiają się też na Warmii i Mazurach. „Radni chcą przeznaczyć pewne środki finansowe w budżecie Gminy Gołdap, może nawet jeszcze w tym roku, a na pewno w przyszłym roku” - zapowiada Jacek Morzy, zastępca burmistrza Gołdapi.

A już w tym roku nową ofertę dla użytkowników przestarzałych pieców ma Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie. „Uruchamiamy działania dedykowane osobom fizycznym, czyli poszczególnym użytkownikom, którzy mają w swoich domach kociołki, piecyki, różne źródła ciepła i tutaj oferujemy program EWA plus, czyli wsparcia finansowego w postaci nisko oprocentowanej pożyczki z przeznaczeniem na ekologiczne źródła ciepła” - informuje prezes Funduszu Adam Krzyśków.

Wszystkie informacje na temat źródeł dofinansowania do nowoczesnych systemów grzewczych można uzyskać w Fundacji Ochrony Wielkich Jezior Mazurskich oraz w Wojewódzkim Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie.