Gimnazjaliści o ekologii

Biologia, geografia i chemia – a wszystko to w odniesieniu do Krainy Wielkich Jezior Mazurskich. W Giżycku gimnazjaliści sprawdzali swoją wiedzę z zakresu ekologii.

Ile procent powierzchni Ziemi stanowią wody słodkie? Czym różnią się bierna i czynna ochrona gatunkowa? I wreszcie: jak można wpłynąć na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska w swoim otoczeniu? To niektóre z pytań, na które musieli odpowiedzieć gimnazjaliści startujący w dziesiątym Regionalnym Konkursie Wiedzy Ekologicznej dla Gimnazjalistów.

Tegoroczny konkurs – z powodu wygaszania gimnazjów – był już ostatnim. Edukacji ekologicznej nie powinno jednak zabraknąć na żadnym etapie kształcenia. „Nie chcemy, żeby dzieci zapomniały o tym, o czym zaczynają z nimi rozmawiać panie w przedszkolu. Ponieważ to już w przedszkolu zaczyna się drobna edukacja ekologiczna, dzieci chodzą na sprzątanie świata, uczestniczą u nas w pogadankach” - podkreśla Kinga Żukowska z Fundacji Ochrony Wielkich Jezior Mazurskich.

W konkursie wystartowało 94 uczniów klas drugich i trzecich gimnazjum. Do finału przeszło 12 najlepszych. Wygrała uczennica szkoły w Sątocznie, trzecioklasistka  Zuzanna Łuszczak.

Organizatorem wydarzenia było Mazurskie Centrum Edukacji Ekologicznej, działające przy Fundacji Ochrony Wielkich Jezior Mazurskich.